top of page

ERP, MES, add-on, MRP, WMS, CRM en BI … wat is wat?


ERP, CRM, BI, MRP, MES, WMS, add-ons … het digitale landschap loopt over van de afkortingen. Maar wat betekenen deze begrippen nu precies? Welke systemen vertegenwoordigen deze afkortingen en heeft uw bedrijf deze allemaal nodig?
ERP


ERP of Enterprise Resource Planning vertegenwoordigt de softwarepakketten die instaan voor de ondersteuning van uw administratieve processen. We denken hierbij aan boekhouding, aankoop, verkoop en voorraadbeheer. De meeste ERP pakketten kunnen ook de basis productieprocessen en basis projectmanagement ondervangen. U heeft hierbij ongetwijfeld al gehoord van Microsoft Business Central, SAP of Exact. Daarnaast bestaan er nog veel andere ERP-pakketten op de markt.


MES

Heeft u complexe productieprocessen? Dan heeft u waarschijnlijk nood aan een IT-systeem dat een grotere complexiteit aankan. We kijken hierbij dan eerder naar MES of Manufacturing Execution Systems. Deze systemen zijn gespecialiseerd om real time de productie te monitoren en bij te sturen om zo de output te maximaliseren.


ADD-ON


Is productie niet van toepassing voor u maar heeft u een complexe projectgedreven organisatie? Dan valt te bezien of een ERP-systeem deze complexiteit aan kan. Sommige ERP-pakketten zijn hier al op voorzien.


Een andere mogelijkheid is dat uw implementator gebruik maakt van een add-on of kleine toevoeging aan het ERP systeem om deze complexiteit op te vangen. Dit is geen maatwerk, maar een programma dat communiceert met uw ERP-systeem zonder dat u daar iets van merkt. Niet alleen voor projectmanagement zijn er add-ons, ook voor planning, digitale werkbonnen of documentenbeheer bestaan er tal van kleine pakketten die als toevoeging aan uw IT-systeem uw onderneming kunnen ondersteunen.


MRP


Is het uw aankoopafdeling die moeilijke of frequente beslissingen moet nemen over hoeveelheden en timing van aankopen en productie? Dan kan een MRP of Material Requirements Planning u helpen. Deze software helpt uw medewerkers om op het juiste moment artikels aan te kopen, rekening houdend met de productieplanning, beschikbare materialen uit de voorraad en levertermijnen van de leverancier.


WMS


Wenst u de aangekochte of geproduceerde artikels zo efficiënt mogelijk te stockeren in uw magazijn en alle in- en uitgaande goederenstromen zo optimaal mogelijk te beheren? Dan heeft u nood aan een WMS of Warehouse Management System.


CRM


U wilt natuurlijk al wat u aankoopt of produceert ook verkopen. Om de verkoop op te volgen, kan een CRM of Customer Relationship Management u bijstaan. Hierin kan u enerzijds al uw prospect- en klantinformatie kwijt, anderzijds is het een tool om het salesproces, offertes en uw contactmomenten op te volgen.


BI


Als management wilt u dit alles uiteraard opvolgen en het liefst op een gecentraliseerde plaats. Dit is waar BI of Business Intelligence tools in het vizier komen. Deze tools combineren alle data uit de verschillende IT-systemen tot inzichtelijke rapporten.

Kom hier meer te weten hoe BI u meer inzichten in uw onderneming kan verschaffen.


Of uw bedrijf nood heeft aan al deze aspecten van het digitaal landschap, is sterk afhankelijk van de functionaliteiten dat u wenst in een IT-systeem. Sommige zaken zullen door het basis ERP kunnen ondervangen worden, voor andere digitale vereisten heeft u misschien meer gespecialiseerde software nodig. Wanneer u meer inzicht wilt krijgen in uw IT-behoeften, aarzel niet onze ERP en digitale selectiedienst te bekijken.


Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: +32 9 378 38 28 of info@horsum.be

Daphne Dockers - 18 december 2020

Коментарі


Функцію коментування вимкнено.
bottom of page