top of page

Hoe kiest u een geschikte ERP-pakket?


Er zijn meer ERP-pakketten op de markt dan personeelsleden in uw bedrijf. Research & advisory kantoor Gartner schat dat er in 2021 wereldwijd ongeveer 40.000 ERP-pakketten op de markt zijn. Het ERP-pakket kiezen dat het beste voor uw bedrijf werkt is dus geen eenvoudige taak.

Vereenvoudig deze keuze door duidelijk te definiëren wie uw onderneming is, waarom het geschikte ERP-pakket uw onderneming naar een hoger niveau tilt en welke leverancier u hierin versterkt.

1. Uw onderneming is bepalend

Wie bent u? Het klinkt wat vreemd op het eerste zicht, maar u moet eerst uw eigen bedrijf goed kennen alvorens u een geschikt ERP-pakket kan vinden.

Wat doet uw onderneming? Waar liggen uw sterktes en zwaktes? Welke processen lopen doorheen uw bedrijf? Welke kernprocessen creëren de echte waarde binnen uw bedrijf? Waar wil u over 5 jaar staan met uw onderneming? Hoe matuur is uw organisatie op vlak van IT?

Al deze vragen hebben een impact op de selectie van een geschikt ERP-pakket en dito leverancier.

2. Uw drijfveer en noden zijn bepalend

De motivaties om een (nieuw) ERP-pakket onder de arm te nemen zijn uiteenlopend. Soms lopen bepaalde processen stroef, zijn oude pakketten gedateerd of past de huidige IT-omgeving niet meer bij uw organisatie.

Niet elk onderliggend probleem is zomaar op te lossen door een nieuw ERP-pakket te kiezen. U pakt best eerste deze problemen aan, en schetst vervolgens een nieuwe ‘TO BE’-situatie voor uw organisatie. Om te verzekeren dat een ERP-pakket ook aan uw toekomstige noden voldoet, dienen deze noden eerst gedefinieerd te zijn. Bent u op zoek naar een ‘best-of-breed’ oplossing die heel specifiek dient voor uw processen? Of zoekt u eerder een generiek pakket? Welke modules verwacht u in zo’n nieuw pakket? En welke niet? Denk maar aan (pre)sales, CRM, facturatie, boekhouding, scanning software, rapportering etc. Over al deze modules moet u beslissen of ze onderdeel uitmaken van uw gewenste ‘TO BE’-situatie of niet.

3. Uw leverancierskeuze is bepalend

En dan komt de gevreesde vraag: wie is de geschikte leverancier? Helaas is de realiteit: hét perfecte ERP-pakket bestaat niet. De kwaliteit van de gekozen oplossing hangt af van uw budget, uw voorbereiding, de functionele en technische fit van het pakket met uw organisatie en de expertise omtrent implementatie bij de leverancier. Een goed pakket kan slecht geïmplementeerd worden en omgekeerd.

Deze uiteindelijke keuze wordt vergemakkelijkt door al uw voorbereidend werk, grondige kennismaking met verschillende leveranciers (onze klanten spreken altijd meer dan 7(!) leveranciers) en door minstens drie verschillende leveranciers een demo op maat te laten uitwerken.

De weg naar een nieuw ERP-pakket vraagt dus een grondige voorbereiding en tijdsinvestering. Onze expertise ondersteunt u doorheen het digitale selectieproces, en begeleidt u naar een gegronde keuze. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Elias Goethals - 15 januari 2021

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page