top of page

Waarom onafhankelijk advies uw ERP-selectie versterkt


U staat voor een ERP-keuze en -implementatietraject. Dat betekent voor uw bedrijf een grote investering, zowel in tijd als geld. Waarom zou u dan nog investeren in bijkomend, onafhankelijk advies? Wel, onafhankelijk advies vervolledigt uw keuzemogelijkheden met kwalitatieve alternatieven, stelt hierbij uw onderneming centraal en beoordeelt de ERP-systemen door de expertise op een objectieve manier.


Wanneer u van start ging zonder onafhankelijk advies, startte u uw zoektocht naar een passend ERP-pakket waarschijnlijk op één van volgende manieren:

  • Uw eigen kennis van de ERP-markt

  • Advies van collega-ondernemers

  • Online onderzoek

  • Gesprek(ken) met één of meerdere softwareleveranciers

Elk van deze methoden heeft voordelen, maar zeker ook nadelen.


Uw eigen kennis van de ERP-markt is begrensd

Ongetwijfeld kan u enkele softwarepakketten of leveranciers opnoemen: SAP, Netsuite, Microsoft Business Central … Dit zijn de grootste spelers op de ERP-markt. Kent u echter het verschil tussen SAP S/4HANA, SAP Business ByDesign & SAP Business One? Kan u voor uw sector 2 of 3 specifieke softwarepakketten opnoemen? Aangezien het softwarelandschap dagelijks verandert, is het moeilijk om een voldoende breed spectrum aan softwarepakketten voor uw onderneming te kennen.


Uw collega-ondernemers zijn u niet

U ziet of hoort ongetwijfeld af en toe verhalen van concullega’s of andere relaties. Vaak succesverhalen over ERP-implementaties of net waarschuwingen om “zeker niet met Leverancier X in zee te gaan, want die hebben er niks van gebakken.”


Tenzij deze organisatie het spiegelbeeld van de uwe is (qua grootte, sector, specialisatie, processen, bedrijfscultuur, budget, IT-maturiteit …) mag u dit advies in de wind slaan. IT-pakketten en -implementaties zijn zo uiteenlopend dat u best uw eigen huiswerk maakt alvorens een keuze te maken.


Uw online onderzoek genereert perfecte zoekresultaten

‘ERP-pakket’ levert via Google 308.000 zoekresultaten op in 0,47 seconden, Vrij indrukwekkend. Het resultaat is een mix tussen bedrijven met sterke online marketing en geadverteerde resultaten. De kwaliteit van de leveranciers en pakketten die u te zien krijgt, is moeilijk online te beoordelen. Daarnaast zijn deze zoekresultaten ook niet aangepast aan uw onderneming. De zoekresultaten stellen uw bedrijf niet centraal, terwijl net u het uitgangspunt vorm.


Uw softwareleveranciers kiezen uit hun eigen bibliotheek

U hebt misschien al enkele softwareleveranciers gesproken en mogelijks al een aantal mooie demo’s gezien. Wees er attent op dat de meeste softwareleveranciers slechts één type pakket (vb. Business Central) implementeren. Indien modules van andere pakketten beter bij uw organisatie passen, zullen zij u deze niet voorstellen. Zij verkopen immers slechts één softwarepakket.Een onafhankelijk bureau als horsum helpt u om het digitale selectieproces succesvol te doorlopen. Uw onderneming vormt het uitgangspunt, bij de selectie én evaluatie van de keuzemogelijkheden. Zo maakt uw onderneming de juiste, onderbouwde keuze. U staat er dus niet alleen voor. Vele bedrijven gingen u voor.


Contacteer ons voor uw begeleiding tijdens uw ERP-selectie, zodat u met vertrouwen uw investering tegemoet kan.


Elias Goethals - 01 maart 2021

Comments


bottom of page